Uskoro u autoškoli Auto moto centar Nova Gradiška SIMULATOR VOŽNJE

Simulator vožnje na početku nastajanja bio je bio zamišljen kao uređaj koji je će igranje video igara učiniti zanimljivijima i realnijima. No, danas simulatori vožnje ne služe samo u svrhe zabave već se koriste u autoškoli pri obuci kandidata. Također, koriste se za istraživanja u medicini te u području ljudskih čimbenika kako bi se smanjio broj stradalih u prometu. Koristi se i za istraživanja na sveučilištima te u automobilskoj industriji za dizajn i razvoj novih vozila ili novih naprednih sustava. Njegova tehnologija omogućuje kontinuirano praćenje ponašanja, performansi te pozornosti vozača.

Simulator vožnje u drugim zemljama već je uobičajena stvar no u Hrvatskoj je to još uvijek novost. Ipak, Hrvatska polako bilježi porast autoškola koje pri obuci kandidata koriste simulator vožnje.

Izvor: http://www.ecagroup.com/en/solutions/ef-ultra-2-car-driving-simulator

Simulator vožnje omogućava interaktivno rekonstruiranje cjelokupnog okruženja (ceste, znakova, vozila i krajolika) te taj virtualni svijet omogućuje kandidatu slobodno kretanje. Na simulatoru je moguće podesiti brojne situacije u prometu i vremenske prilike. Kandidati se u virtualnom svijetu susreću sa opasnim situacijama u prometu te tako mogu naučiti pravovaljano reagirati bez ikakvih posljedica. Bez obzira na godišnje doba tijekom kojeg kandidat polaže vozački ispit, pomoću simulatora, može osjetiti kako se vozilo ponaša i na mokroj cesti, u zavoju, na ledu ili snijegu.

Može se slobodno zaključiti da su prednosti simulatora brojne. No, ipak najvažnije je da autoškole njegovom uporabom bilježe manji broj kandidata koji su pali ispite vožnje.

Tekst preuzet s: http://www.fpz.unizg.hr/prom/?p=6879