“Pravilo 7 – Ne koristi mobitel dok voziš”

Hrvatski autoklub u suradnji s MUP-om PP Nova Gradiška, Auto klubom Nova Gradiška i Auto moto centrom Nova Gradiška danas su proveli akciju “Pravilo 7 – Ne koristi mobitel dok voziš”. Preventivno – edukativna je ovo akcija u sklopu koje je u učionici AK-a održano predavanje o rizicima pri korištenju mobitela u vožnji. U drugom dijelu akcije predstavnici HAK-a, Auto moto kluba, Auto moto centra i policajci iz PP Nova Gradiška proveli su na terenu u Ulici Josipa Jurja Strossmayera.

Prema službenim podatcima MUP-a Republike Hrvatske zabilježeno je preko 39 000 prometnih prekršaja korištenja mobilnih telefona tijekom vožne prometnih vozila zbog čega su u HAK-u odlučili istražiti tu pojavu i provesti preventivne mjere.

Prethodna istraživanja (The Transport Reasearch Institute iz Velike Britanije) dokazuju kako je, razgovara li vozač tijekom vožnje, efekt isti kao da ima 0.8 promila alkohola u krvi. Bez obzira na koji način pričamo na mobitel, držeći ga u ruci ili preko nekog od uređaja, rizik prometne nesreće se povećava za četiri puta jer se vidno polje sužava za trećinu. Ukoliko tipkamo po mobitelu tijekom vožnje, opasnost od prometne nesreće povećava se 23 puta.

Provedeno je istraživanje i o ponašanju hrvatskih vozača. Zabilježeno je postupanje 11.504 vozača na 45 lokacija, odnosno cesta. Podaci se odnose na 27 gradova i pet izdvojenih cesta. U istraživanju je uočeno da oko 10 posto vozača koristi mobitel, držeći ga u ruci tijekom vožnje, od čega dva posto tipka na njima. U podjednakoj mjeri i žene i muškarci koristi mobitel u vožnji. Oko 93 posto vozača, koji su koristili mobitel u vožnji, bili su sami u vozilu. Dakle, zaključak je da vozači ne razgovaraju mobitelom u vožnji ni iz poslovnih niti obiteljskih razloga, nego zato što su sami u vozilu. Suprotno od očekivanog, nisu mladi vozači oni koji čine najveći broj vozača s tim oblikom prekrašaj, već je riječ o građanima zrele životne dobi. Od 27 gradova, među kojima se nalazi i Nova Gradiška, naš grad je po broju osoba koje koriste mobitel tijekom upravljanja vozilom pri samom dnu ljestvice.

Osim edukacije građana putem medija, dio preventivnih mjera je današnja akcija na terenu. Djelatnici PP Nova Gradiška i provoditelji ovog projekta bili su podjeljeni u dva radna tima. Prvi tim je promatrao vozače te nakon što bi uočili vozača koji se koristio mobitelom tijekom vožnje, dojavili bi drugom timu koje vozilo je potrebno zaustaviti. Kako je danas bila riječ o preventivnoj akciji, drugi tim je, osim redovne provjere dokumentacije vozača i vozila, upozorio vozača o prekršaju. Također su svi zaustavljeni vozači sudjelovali u anketi, a kao dodatni podsjetnik na pravila vožnje dobili su HAK-ov edukativni materijal “10 zlatnih pravila sigurnosti u prometu” te prigodni dar.

ZLATNO PRAVILO 1: VEŽI SE! I kao vozač i kao putnik! Sigurnosni pojas? UVIJEK!
ZLATNO PRAVILO 2: POŠTUJ PROMETNE ZNAKOVE! Poštuj ih bio vozač, biciklist ili pješak!
ZLATNO PRAVILO 3: POŠTUJ OGRANIČENJA BRZINE! Čini to zbog sebe i drugih!
ZLATNO PRAVILO 4: PROVJERAVAJ TLAK U GUMAMA! Ne zaboravi rezervnu!
ZLATNO PRAVILO 5: AKO PIJEŠ, NE VOZI! Alkohol i volan ne idu zajedno.
ZLATNO PRAVILO 6: ČUVAJ DJECU! Autosjedalica uvijek i bez iznimke.
ZLATNO PRAVILO 7: DOK VOZIŠ NE KORISTI SE MOBITELOM!
ZLATNO PRAVILO 8: NE VOZI UMORAN! Odmori se ako si pospan ili umoran.
ZLATNO PRAVILO 9: OBAVEZNA KACIGA! Uvijek kaciga kad si na dva kotača!
ZLATNO PRAVILO 10: BUDI PAŽLJIV! Ponašaj se obzirno!

(izvor Radio NG)