Dani otvorenih vrata Auto moto centar Nova Gradiška 29.09.2016 i 30. 09. 2016.

U sklopu manifestacije Tjedan cjeloživotnog učenja Auto škola Auto moto centar Nova Gradiška u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem AMC Nova Gradiška, Autoklubom Nova Gradiška te Hrvatskim autoklubom održali su Dane otvorenih vrata. U sklopu Dana otvorenih vrata provedena je prometno preventivna akcija „KLIK- navika odgovornog ponašanja“.

Akcija ima za cilj, posebno mlade vozače, upozoriti na važnost i nužnost korištenja sigurnosnog pojasa i primjenu prilagođene brzine u vožnji automobilom.

Prilikom akcije učenici trećih i četvrtih razreda novogradiških srednjih škola su imali priliku isprobati simulator prevrtanja i simulaciju naleta na nepomičnu prepreku. Jedno od istraživanja HAK-a pokazalo je da više od polovice vozača i putnika u vozilima, u našim gradovima na žalost ne koriti sigurnosni pojas, čime ne poštuju propise i ugrožavaju svoju sigurnost. Stoga ne čudi podatak da više od 40% poginulih vozača i putnika u osobnim vozilima u našoj zemlji nije koristilo sigurnosni pojas. Vozači često misle da kako su sigurnosni pojasevi nepotrebni ili neudobni, a nisu svjesni kako je šansa za smrtno stradavanje u prometnoj nesreći 10% veća ako se ne koristi sigurnosni pojas te da brzina od samo 30 km/h može biti smrtonosna ukoliko se koristi sigurnosni pojas jer se pri tim brzinama rijetko aktiviraju zračni jastuci. Ovom akcijom su bili obuhvaćeni učenici dobnih skupina od 17 i 18 godina jer upravo mladi vozači vrlo često podcjenjuju brzinu, a precjenjuju svoje sposobnosti. U simulatoru prevrtanja učenici su mogli iskusiti koliko je vezanje sigurnosnim pojasom važno pri prevrtanju vozila na krov automobila. Najčešća vrsta prometne nesreće koji prouzroče mladi vozači je slijetanje sa ceste u zavoju zbog neprilagođene brzine. Ako u tom slučaju vozač i putnici u vozilu nisu vezani sigurnosnim